torek, 23. oktober 2007


Uspešno opravljeni izpiti za mlajše pripravnike alpinizma

Zagnani tečajniki Alpinističnega odseka Bohinj smo v soboto 20. 10. opravili še praktični del izpita za mlajše pripravnike alpiniste.

Tečaj alpinistične šole se je sicer pričel že prejšnje leto v oktobru. Vsak petek smo se zbirali na predavanjih in predelali teme kot so: nevarnosti v gorah, gorniška in plezalna oprema, priprava in izvedba gorniške ture, vozli, orientacija… Čez zimo smo svoje spretnosti urili na umetni steni v telovadnici, nad gasilskim domom, v Srednji vasi. Na koncu pomladi pa nas je čakal teoretičen del izpita. Ker smo teorijo obvladali, smo morali opraviti tudi praktičen prikaz reševanje padlega v navezi in spust po vrvi tako imenovani »abzajl«.

Zato smo se v soboto po vseh treningih še enkrat zbrali in zadnjič ponovili vozle in potek reševanja. Ob pol osmi uri zjutraj nas je pozdravil prvi sneg in v plezalnem vrtcu pod Belvijem smo pričeli »vozlati«. Na srečo se je kmalu pokazalo toplo sonce in nas vsaj malo ogrelo. Za izpit smo v dvojicah prikazali gibanje naveze, s tem da je prvi plezalec v navezi padel, drugi pa ga je moral rešiti. Ker prvi plezalec ni vedel kaj se je zgodilo njegovemu soplezalcu je moral najprej priti do njega, nato pa ga s škripcem potegniti do drugega varovališča. Namišljeno poškodovani soplezalec ni hotel plezati naprej, zato ga je bilo potrebno še spustiti nazaj na trdna tla pod steno. Ker v Bohinju zaenkrat še nimamo svojega inštruktorja, smo si ga morali izposoditi, ves čas izpitov nam je tako pod prste gledal inštruktor alpinizma Klemen Zupanc. Naše podvige pa je z budnim očesom spremljal tudi naš načelnik AO Bohinj Klemen Rozman. Na koncu sta oba ocenila, da »vozlanje« znamo dovolj dobro, da si zaslužimo naziv mlajši pripravnik alpinist. Posebne pohvale s strani kranjskega inštruktorja sta bila deležna Borut Gogala in Andraž Nahtigal, ki sta nas vso to »štrikarijo« potrpežljivo učila.

AO Bohinj je s tem postal bogatejši za osem novih mlajših pripravnikov alpinizma: Monika Zupanc, Aleš Habjan, Anže Kokošinek, Mark Bernjak, Uroš Zakrajšek, Matej Grm, Uroš Kovačič, Renata Cerkovnik. Prav vsi pa se že veselimo naslednjih izzivov, ki v hribih že čakajo na nas.